top of page
Individueel aanbod basisonderwijs - diversiteit en inclusie

Misschien...

... werk je op een school waar de (etnische, culturele of een andere vorm van) diversiteit heel groot of zichtbaar is. Je word alle dagen geconfronteerd met de bijhorende uitdagingen.

... wil je de kinderen in je klas een open blik op de wereld meegeven. Je wil hen maximaal begeleiden bij het leren leven in een superdiverse samenleving. Daarvoor zoek je, heel praktijk gericht, lesmaterialen en -ideeën, geschikt voor de leeftijd van jouw leerlingen.

5.jpg

... heb je de handen vol met de grote diversiteit binnen je klas. Door maatschappelijke veranderingen, het M-decreet en andere evoluties zijn de leerlingen binnen je groep zo verschillend dat je het moeilijk hebt om 'voor iedereen goed te doen'. Je zoekt tegelijk oplossingen voor de torenhoge werkdruk die dit meebrengt.

... wordt jullie schoolpubliek alsmaar diverser, met als gevolg dat oude, vertrouwde recepten niet meer werken. Dat creëert onrust, mogelijk zelfs wat angst dat je minder kwaliteitsvol onderwijs kan bieden. 

8.jpg
1.jpg
4.jpg
6.jpg

Eén of meerdere keren JA? Of misschien heb je nog een heel andere reden om vorming over diversiteit te volgen?

WELKOM

profielfoto vierkant.jpg

Ik ben zelf leraar lager onderwijs.
Ik gaf voorlopig 12 jaar met veel plezier (en vallen en opstaan) les aan zowel kleuters als lagere schoolkinderen in Brussel en Aalst (België). Daarnaast gaf ik al 6 jaar vorming en ontwikkel ik didactische materialen, onder andere over diversiteit.

Steffie speaking vierkant.jpg

Ik houd van 'to the point', praktijk- gerichte vorming en begeleiding. Geen langdradige uiteenzettingen bij mij, maar inspirerende nascholingen waar je écht wat aan hebt. Met een stevige scheut humor. Intussen beleefden meer dan 5000 onderwijsmensen en 100+ schoolteams begeleiding,
the Steffie way.

Ik ben Steffie.

Leer me kennen door de foto's aan te wijzen.

Ontwerp zonder titel.jpg

Ik houd van de mogelijkheden die boeken geven om diversiteit op een toffe manier in de klas te brengen. Zelf ben ik de bezielster van de boekenreeks Lou (K. Amant - Clavis Uitgeverij). Ook aan andere boeken met een diversiteitshema en bijhorend didactisch materiaal werk ik regelmatig mee.

Steffi 20.05.20 1920 px-27b.jpg

Diversiteit is bij uitstek een thema in beweging, waar mensen heel uiteenlopende meningen over hebben. Daarom, en omdat het zo een boeiend thema is, school ik me voortdurend bij. Ik ga de moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Ik duik er net volop in.

Online vormingsaanbod 2022-2023

In schooljaar 2022-2023 kan je bij mij terecht voor 2 verschillende vormingen over diversiteit. Je kan beide vormingen ook combineren tot een traject, met een bijzondere extra!

Leerlingen die opgroeien in armoede, leerlingen met verschillende huidskleuren, culturen of religies, leerlingen met een leerstoornis, ADHD, NLD of een fysieke beperking, hoogbegaafde of transgender kinderen… Ze zitten op één school, soms zelfs in één klas. Je wil voor iedereen zorgen, maar dat vergt heel wat van jou.

Hoe kom je maximaal tegemoet aan de heel verschillende eigenschappen, achtergronden, mogelijkheden en noden van al je leerlingen, zonder daar zelf aan onderdoor te gaan?

Hoe ga je om met een (steeds) divers(er wordend) schoolpubliek, inclusief ouders? 

 

We zoeken uit welke oplossingen uit de praktijk voor jou werken.

 

datum: donderdag 13 oktober 2022

Vorming 1: Omgaan met diversiteit

De tijd dat er één normaal en één abnormaal was, is voorbij. Onze samenleving is een mengelmoes van eigenschappen, overtuigingen en ideeën. 

Hoe geef je lessen of activiteiten over diversiteit? Hoe begeleid je kleuters en lagere schoolkinderen bij het leren leven in een superdiverse samenleving?  Welke didactische materialen bestaan er en hoe breng je die in de praktijk?

 

We bestuderen een pak lesideeën en didactisch materiaal en vooral: wat jij ermee kan doen in jouw klas of job.

 

datum: donderdag 24 november 2022
 

Vorming 2: Lesgeven over diversiteit

Wil je écht werk maken van het omgaan met en lesgeven over diversiteit? Word dan een diversiteitskei door beide vormingen te combineren tot een traject.

Bovenop de vormingen krijg je dan een waardevolle extra: een GRATIS jaarabonnement op mijn online nascholingsplatform 'Positief voor de klas' (normale prijs: 60 euro). Dat is een groeiende verzameling audio's en video's voor onderwijsmensen van 3 tot 15 minuten met tips voor jouw klaspraktijk. Laat je inspireren waar en wanneer je maar wil!
 

Begeleidingstraject diversiteit en inclusie

Graag een voorsmaakje?

Check dan even deze video van mijn online nascholingsplatform. (7 min.)

Praktisch

Voor wie zijn deze vormingen geschikt?

Iedereen die werk in of met het kleuter- en lager onderwijs (B) of primair onderwijs (NL).

Is er evenveel aandacht voor kleuter- als voor lager onderwijs?

Ja, absoluut! Een deel van de vormingen verloopt zelfs gedifferentieerd, zodat je - indien van toepassing - maximaal kennis kunt opdoen in functie van de leeftijd van jouw leerlingen.

Geef je deze vormingen ook 'in real life'?

Nee, voorlopig bied ik deze vormingen enkel online aan. Ik maak er een punt van dat mijn digitale vormingen minstens even waardevol en afwisselend zijn. En jij kan vorming volgen in je bad, bed, zetel of waar je maar wil. ;-)

Moet ik goed met een computer kunnen werken?

Als je een e-mail kan versturen en een link kan openklikken, is je computerkennis ruim voldoende.

Hoe gebeurt de betaling?

Je ontvangt ten laatste 2 werkdagen na je inschrijving een bevestigingsmail, met daarin een factuur. Je hebt 14 dagen de tijd om die factuur manueel te betalen.

Zij (en enkele duizenden anderen) beleefden al begeleiding,
the Steffie way

'De nascholingen van Steffie zijn 1 voor 1 top: professioneel, degelijk onderbouwd, creatief aangepakt, onmiddellijk bruikbaar in de praktijk, ... Top gewoon!'


Sylvia Carlens - leerkracht

'Steffie heeft duidelijk feeling met het onderwijs en maakt gebruik van voorbeelden uit de eigen klaspraktijk. Er is een heel goede opvolging tijdens het hele proces.'


Hans Stevens - directeur SBS kermt

aanbeveling1.png
aanbeveling2.png

Inschrijven

Vorming 1

omgaan met diversiteit in de klas

(max. 16 deelnemers)

Wat?
 

​Een inspirerende, online werkdag vol strategieën en praktische ideeën die ervoor zorgen dat jij elk van je leerlingen maximaal kan bieden wat ze nodig hebben, hoe verschillend ze ook zijn. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar systemen die jouw werkdruk verlagen in plaats van verhogen.

Wanneer?

 

Deze vorming gaat door op donderdag 13 oktober 2022, van 9.00 uur tot 15.30 uur.

Prijs?

110 euro (alles inbegrepen)

Vorming 2

lesgeven over diversiteit

(max. 16 deelnemers)

Wat?
 

​Een pak ideeën en materialen om in de klas aan de slag te gaan rond diversiteit, in de ruimste zin van het woord. We focussen in het bijzonder op de kracht van boeken en op jouw aanpak: wat jij zegt en doet en welke opdrachten jij geeft, want jij maakt het verschil. Evenveel aandacht voor alle leeftijden, van onthaalklas tot zesde leerjaar!

Wanneer?

 

Deze vorming gaat door op donderdag 24 november 2022, van 9.00 uur tot 15.30 uur.

Prijs?

110 euro (alles inbegrepen)

Traject

het totaalpakket

(max. 16 deelnemers)

Wat?
 

Vorming 1 + vorming 2: dé combinatie om op een positieve manier om te gaan met en les te geven over diversiteit. Bovendien kan je je eender waar en wanneer een heel jaar lang bijscholen over het thema, dankzij een GRATIS jaarabonnement op mijn online nascholingsplatform 'Positief voor de klas'.

Wanneer?

 

  • Vormingen: 13 oktober 2022 en 24 november 2022, telkens van 9.00 uur tot 15.30 uur.

  • Online nascholingsplatform: een jaar lang waar en wanneer je maar wil en dat vanaf na betaling van je inschrijving.

Prijs?

210 euro (alles inbegrepen)

Nog vragen?
Stuur gerust een bericht via het contactformulier.

Passen de data niet voor jou, maar wil je wel op de hoogte blijven van mijn nascholingsaanbod? Laat je e-mailadres dan even achter via dit formulier

bottom of page